De
maaltijdcheque, cijfers die alles zeggen

De maaltijdcheque bestaat al meer dan 50 jaar (Koninklijk Besluit van 1965) in België, maar is zeker geen uitsluitend Belgisch kenmerk. Alleen al in Europa gebruiken 20 landen een gelijkaardig systeem.

Het gaat om een dienst dat een socio-economische meerwaarde betekent voor zowel de burgers als de handelaars en restaurateurs, alsook voor de bedrijven en de Staat zelf.

De cijfers spreken voor zich: 1,65 miljoen burgers (of 35% van de werknemers in de privésector) ontvangen maaltijdcheques. Vandaag (september 2013) ontvangt reeds een derde van deze groep de elektronische versie.

70.000 Belgische bedrijven en openbare diensten, zowel KMO’s als grote multinationals, gebruiken het systeem.

Meer dan 12.000 handelaars en restaurants aanvaarden de maaltijdcheques. In 2013 werden 333 miljoen maaltijdcheques uitgegeven met een totale waarde van 2 miljard euro. De handelaars die de maaltijdcheques aanvaarden kennen een groei van 8% meer dan zij die ze niet aanvaarden.

 

Een ecosysteem, stevig verankerd in de Belgische consumptie

De maaltijdcheques houden voordelen in voor alle betrokkenen: loontrekkenden, werkgevers, handelaars en de Belgische staat

Koopkracht voor de loontrekkenden

  • Significante groei van de koopkracht
  • Bescherming van het budget voor voeding, dat kwalitatieve voeding bevordert
  • Gebaar van erkenning door zijn/haar werkgever
  • Gelijkaardig voordeel en alternatief voor bedrijfsrestaurant.

Concurrentiekracht voor de werkgevers                                                                   

  • Bijdrage tot de concurrentiekracht van de ondernemingen dankzij een verlaging van de salariskosten
  • Bijdrage tot de attractiviteit van kmo’s dankzij het alternatief voor een bedrijfsrestaurant
  • Bijdrage tot de motivering en het welzijn van de werknemers, wat wordt omgezet in productiviteitsverhoging
  • Hefboom in het kader van loononderhandelingen

Een vast omzetcijfer dat voortdurend stijgt voor de handelaars en restauranthouders

  • Gegarandeerd omzetcijfer door het specifiek toegewijde karakter van maaltijdcheques
  • Groeiend omzetcijfer, ondanks de context van de economische crisis
  • Handelaars die maaltijdcheques aanvaarden doorstaan de crisis beter
  • Creatie / stabilisatie van banen in de horeca- en distributiesector

Zie Macro-economische impact van de maaltijdcheques en Studie Konings.


De snelle omschakeling naar elektronische maaltijdcheques verlaagt de administratieve lasten

De elektronische maaltijdcheque, ontstaan op 15 september 2011, heeft snel zijn plaats gevonden in de Belgische samenleving. Op 18 maanden tijd zijn al 33% van de begunstigden overgeschakeld naar de elektronische maaltijdcheques. Deze groei is op dit moment de snelste in de wereld, wat de interesse van de Belgische partijen voor een gedematerialiseerde oplossing staaft. Dit succes toont ook de grote inzet van de uitgevers in deze verandering, namelijk op niveau van investeringen en informatica ontwikkelingen.

De elektronische maaltijdcheque staat voor een belangrijke vereenvoudiging van het systeem in het dagelijks leven. Daarenboven worden de administratieve lasten aanzienlijk verlaagd voor de betrokken partijen (werkgevers, werknemers, handelaars). Zo moeten de handelaars, bijvoorbeeld, de maaltijdcheques niet langer opsturen voor terugbetaling en hoeven ze deze kost dus niet langer te dragen. De terugbetaling gebeurt bovendien “automatisch” binnen de 48 bankwerkuren.

Een systeem ten gunste van de Belgische economie

De maaltijdcheque is een ecosysteem in evenwicht op macro-economisch niveau: het biedt een economische meerwaarde, vergeleken met de gemaakte kosten. Concreet gesteld, worden de bedragen onder vorm van maaltijdcheques meteen in de Belgische economie geïnjecteerd dankzij de vastgelegde geldigheidsperiode. Ze ondersteunen dus de binnenlandse consumptie, aangezien het verboden is ze uit te geven in het buitenland of op te sparen. Daarbij worden meer dan 99.5% van de cheques gebruikt door de begunstigden en dit cijfer zal nog sterker aanleunen tegen de 100% dankzij de elektronische versie (geen verloren cheques meer). Bovendien draagt de traceerbaarheid van betalingen bij tot de bestrijding van de zwarte economie. Het systeem genereert eveneens vele banen, nog een belangrijke impact.

Comments are closed.